Walking Landscapes

 

I de næste tre år vil borgere i Silkeborg-området og 11 andre vidt forskellige landskaber over hele landet få store kunst- og naturoplevelser med 4,1 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden. Metropolis, KunstCentret Silkeborg Bad og i alt 60 partnere i 12 kommuner samarbejder om METROPOLIS LANDSKAB – en kunstnerisk Danmarksrejse, der sætter fokus på relationen mellem mennesker og natur i en tid, hvor der er brug for at tænke nyt og skabe balance.

Metropolis Landskab kommer til Silkeborg Kommune med Walking Landscapes 11. juli – 20. juli 2021.

Se kunstnere og programmet for Silkeborg - og video-optagelser af samtlige livestreaminger her (klik på hver enkelt kunstner)

De udvalgte kunstnere, som hver vandrer en dag á 12 timer i Silkeborg-området i perioden 11.-20. juli er, i rækkefølge: Landskabsarkitekt Sofie Frydenrejn Johansen, kunstteoretiker og formidler Mathias Sæderup , billedkunstner Jacob Juhl, sanger og performer Nanna Bech, danser og performer Signe Errboe, billedkunstner Lotte Fløe Christensen, performance- og billedkunstner Felis Dos, performer og koreograf Tora Balslev, teaterkunstner Vita Malahova og billedkunstner Line Sandvad Mengers.

Nogle kunstnere en personlig forudgående relation til landskaber i området, andre kommer med nye øjne. Det detaljerede program med vandre ruter og evt. mulighed for at møde nogle af kunstnere offentliggøres her ca. to uger før vandringerne begynder. Alle vandringer kan følges på afstand via de live-streams, som kunstnerne laver hver time – link til dette vil også kommer her på siden.

--

Metropolis Landskab er et landsdækkende kulturprojekt, der i stor skala bringer kunst og natur sammen om at skabe værdifulde oplevelser og ny indsigt i de landskaber, der omgiver os. Gennem tre år vil landskaberne blive fortolket og formidlet af flere hundrede kunstnere fra performance, billedkunst, musik, arkitektur, aktivisme, dans, filmkunst, litteratur… Kunsten vil vise nye veje ind i naturen, ligesom naturen vil vise nye veje ind i kunsten.

Silkeborg kommune ligger i et landskabsmæssigt smørhul og i disse år netop udfolder visionen om at være Danmarks Outdoor Hovedstad. Her handler det ikke alene om en sportslig udeliv-ambition, men også om en sundhedsmæssig hvor relationen til den grønne natur er central for alle borgere. Derfor er det også interessant, at kunstprojektet Walking Landscapes netop nu besøger Silkeborg, og som en art kunstnerisk tænketank reflekterer over relationen mellem menneske, natur og kulturhistorie. De 10 kunstnere vil vandre forskellige steder i Silkeborg Kommune, såvel ad definerede turist-stier som den helt nye Silkerute og Trækstien som ad mere personlige spor i landskabet. De 10 kunstnere favner som samlet gruppe både kommentarer til iscenesættelsen af friluftsliv, kulturhistoriske observationer, sansen for detaljen i naturen liv i sig selv og personlige relationer til landskaber - eller det mange blot under et kalder ’natur’.

Direktør Iben From fra KunstCentret Silkeborg siger:

”For KunstCentret Silkeborg Bad er det naturligt at engagere sig i et projekt der netop har relationen menneske/natur i fokus, da det også er centralt for vort øvrige program af udstillinger og aktiviteter. I forhold til Walking Landscapes bakker mange op lokalt, bl.a. Silkeborgguiderne, Silkeborgbibliotekerne og Outdoor.Institute, idet vi er mange som har en fælles interesse i at medvirke til at udvikle et godt forhold mellem borgere og den natur vi har til låns.”        

Samspil mellem mennesker og natur
Samspillet mellem mennesker og natur er yderst relevant i vores tid – en økologisk skrøbelig tid, hvor der er behov for at gentænke vores måde at være i og sammen med naturen på.

Leder af Metropolis – Københavns Internationale Teater, Trevor Davies, siger:
”Kunsten er et eksperimentarium, hvor kreativitet udvikler nye tankegange og nye løsninger. Derfor har vi inviteret kommuner og kunst- og naturinstitutioner til at samarbejde om et kunstprojekt, der udvikler nye måder at relatere sig til og arbejde med natur og landskaber. Kunsten har altid forholdt sig til natur og landskaber, men Metropolis Landskab undersøger, hvordan samtidskunstnere forholder sig til landskabet i en kontekst af klimaforandringer, nedbrydelse af naturen og en ændret bevidsthed om vores egen rolle.”

Sanselig kunst tæt på borgerne

Metropolis Landskab flytter kunsten ud af sine sædvanlige domæner og udfordrer kunstnerne til at forlade teatersalen og museet for at skabe stedspecifikt i samspil med landskabet. Kunsten møder borgerne ude i det fri, hvor sanserne og kroppen bringes i spil, og hvor de opdager nye veje ind i både kunsten og naturen.

”Flere og flere har fået øjnene op for naturen og dens mange muligheder for at røre sig, få et mentalt frirum og danne ramme om aktive fællesskaber. Med Metropolis Landskab kommer der nu nye perspektiver og endnu flere muligheder for oplevelser i naturen. Vi glæder os til at se, hvordan lokale fællesskaber omkring de involverende, sanselige og kunstneriske naturoplevelser vil folde sig ud i de 12 landskaber,” siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden

En Danmarks-rejse gennem kunsten – live eller live-streamet
Projektet finder sted over tre år som en trilogi, hvor hver etape bygger videre på de foregående. Alt kan opleves live eller live-streamet fra hele landet og inspirere til at opdage nye steder.

Walking Landscapes 2021: I 140 dage fra 11. juni til 28. oktober vil 140 kunstnere foretage 140 kunstneriske vandringer à 12 timer gennem vidt forskellige landskaber i de 12 kommuner. 10 dage og 10 vandringer i hver kommune med start på Bornholm.

Talking Landscapes 2022: Talking Landscapes sætter fokus på andre måder at tale sammen på og engagerer borgerne i iscenesatte samtaler om vores natur, omgivelser og landskaber gennem kunsten.

Performing Landscapes 2023: Hvert landskab vil få sin egen kunstneriske fortolkning og iscenesættelse af de potentialer og særpræg, der er kommet frem gennem de foregående års vandringer og ’samtaler’.

Læs mere om det landsdækkende Metropolis Landskab her