100% FREMMED?
12. oktober - 15. december 2019
100% FREMMED? skriver sig ind i danmarkshistorien som det første projekt, der indsamler personlige beretninger fra borgere, som statistisk repræsenterer de 167.000 personer med flygtningebaggrund, der er kommet til landet siden 1956 fra i alt 40 forskellige lande. Deltagerne er valgt på baggrund af tal hentet fra Danmarks Statistik ift. oprindelsesland, køn, årstal for ankomst og familiesammenføring. Nogle tal er rundet ned, mens andre er rundet op for at nå 1%. Det indsamlede og udstillede materiale har form af tekster og iscenesatte billeder.
De første 100 portrætter blev udstillet i København i foråret 2017. På sin danmarksturné frem til 2019 har 100% FREMMED? indsamlet nye portrætter fra hver af de 20 byer, som udstillingen har besøgt. Publikum vil således møde fortællinger i tekst og billede fra i alt 250 danske borgere med flygtningebaggrund, når 100% FREMMED? som afslutning på turnéen besøger KunstCentret Silkeborg Bad. Således opdateres historien om Danmark med nuancerede, mangfoldige og personlige fortællinger af og om danske borgere med flygtningebaggrund – fortællinger om at være menneske i Danmark i dag. Alle portrætter samles løbende i det levende arkiv www.100pctfremmed.dk.
Det bliver sværere og sværere at skabe en fortælling, der er karakteristisk for Danmark og samtidig fællesskabsdannende. Meningsdannere forsøger jævnligt at indfange danskheden gennem referencer til en særlig slags mad, fritidsaktiviteter, historiske begivenheder og danske landskaber, men det er sjældent, at vi spørger dem, som danskhedsdebatten handler om, hvad de mener. Undervejs i udstillingsperioden vil nogle af de portrætterede tidligere flygtninge komme og bidrage med deres historie og ved debat- og undervisningsarrangementer. Som en af deltagerne fortæller:
”Det er vigtigt for mig at få muligheden for at møde folk ansigt til ansigt rundt om i hele landet og bruge min stemme som flygtning og som menneske. Grundlæggende føler jeg mig hjemme i Danmark, men det påvirker mig, når jeg kan mærke, at jeg bliver stemplet som en fremmed. De personlige møder er det bedste middel til at rykke ved stereotyperne”, fortæller Manilla Ghafuri, 24 år, som kom hertil fra Afghanistan i 2001.
100% FREMMED? viser mangfoldigheden, og at der er i Danmark i dag er meget forskellige fortællinger om at være menneske her, samt at nationalitet kun er én ud af mange grunde til at føle sig fremmed.
Det dokumentariske kunstprojekt er en byrumudstilling, men i sammenhæng med præsentationen på KunstCentret Silkeborg Bad vil opmærksomheden også ligge på hvordan man kan fortælle på en anden måde og få nogle andre ting frem ved at benytte kunstneriske greb i et projekt.
”I billedkunsten bruges landskabet traditionelt som visuel kulisse og repræsentant for den danske nationale identitet. 100% FREMMED? lægger sig op ad den tradition ved at portrættere deltagerne i landskabsmotiver karakteristiske for de 20 byer, ofte med kulturhistorisk tyngde og forbindelser mellem det nationale og det globale. Eksempelvis ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Dybbøl Banke i Sønderborg og stranden i Skagen. På den måde bidrager projektet med en nutidig fortælling om Danmark som supplement til den klassisk nationalromantiske fremstilling”, forklarer fotograf og kurator Maja Nydal Eriksen.
Metropolis/Københavns Internationale Teater står bag projektet sammen med kurator og fotograf Maja Nydal Eriksen. Danmarksturnéen finder sted takket være støtte fra Nordea-fonden.
---------------------------------------------------------------------------------------
Se video med en af deltagerne i "100% Fremmed?" her