Knud Nellemose


6. maj - 14. september 2014

I denne udstilling viser KunstCentret Silkeborg Bad værker af billedhuggeren Knud Nellemose (1908-1997). Udstillingen dokumenterer processen omkring genskabelsen af Nellemoses Frihedsmonument i Silkeborg og præsenterer Knud Nellemose i sammenhæng med hans øvrige livsværk.

HM Dronning Margrethe II besøgte udstillingen i forbindelse med sit besøg i Silkeborg søndag den 4. maj 2014. Se fotos fra besøget

Billedhuggeren Knud Nellemose satte et markant aftryk i dansk billedhuggerkunst for sin generation, med sine udsmykninger, mindesmærker, portrætter af børn og voksne og sine specielle skildringer af idrætsfolk.

Publikum kan i udstillingen se færdige skulpturer, skitser samt dokumentation omkring genstøbningen af det Frihedsmonument, som Nellemose efter anden verdenskrig udførte til Silkeborg. Monumentet blev i 2012 stjålet og ødelagt af metaltyve, men det genrejses 4. maj 2014 efter en længere indsamlings- og genskabelsesproces.

MENNESKEFIGURER I BEVÆGELSE
Knud Nellemose indskriver sig i en skulpturtradition, hvor den naturalistiske menneskeskildring er helt central. I dansk kunst er der ingen som Nellemose i sin generation, der så kontinuerligt har arbejdet med figurgruppen og bevægelsen som han. Her var det ikke portrætligheden, der optog ham, men derimod det almene. Skildringer af menneskekroppen i stærk bevægelse blev et særkende for Nellemose, og tilføjede noget helt nyt til dansk skulptur.

EN EFTERSPURGT PORTRÆTKUNSTNER
Portrættet var en anden genre, Nellemose arbejdede med. Han var en efterspurgt portrætkunstner, og han har både portrætteret en lang række kendte mennesker og mere ukendte personer. Også den kongelige familie med Frederik IX, Dronning Ingrid og Dronning Margrethe II har Nellemose portrætteret.

Et særligt felt i Nellemoses kunst er hans følsomme skildringer af familiens børn og andre i de nære relationer. Her fanger han både deres spirende personlighed, barnets udviklingstrin og alder. Med små drejninger i kroppen, rytme og variation i modelleringens detaljeringsgrad tilføjer han overflader, lyset kan spille i og et sitrende liv.

UDSMYKNINGER OG MINDESMÆRKER
Et tredje virkefelt var udsmykningsopgaverne. Der findes en række store udsmykninger i det offentlige rum, som er udført af Knud Nellemose. Flere af dem er allegorier over livets gang, som det livsbekræftende monumentalrelief til Viborg. Nellemoses arbejde med figurer af idrætsfolk medførte også flere store bestillinger til opstilling ved idrætsanlæg og højskoler, heriblandt Boldspillere opstillet ved KB Hallen i København og Diskoskasteren opstillet ved Vejle Boldklub.

Nellemose var selv engageret i frihedskampen, og efter anden verdenskrig blev han en meget efterspurgt billedhugger, når man ville skildre betydningen af frihedskampen under besættelsesårene eller mindes de faldne. Knud Nellemose modtog en række stipendier og hæderslegater. I 1944 modtog han Eckersberg-medaljen for sin figur Diskoskasteren og i 1965 modtog han Thorvaldsen Medaljen.